Nahajate se na: Home » Zanimivosti » Parkinsonova bolezen žal še ni ozdravljiva

Parkinsonova bolezen žal še ni ozdravljiva

Koliko veste o Parkinsonovi bolezni? Jo ima morda kdo v vaši družini, ali pa celo vi trpite za njo? Če je vaš odgovor negativen in bi radi izvedeli kaj več o tej bolezni, potem obiščite spletno stran https://therapia-dom.si/fizioterapija-na-domu/fizioterapija-pri-bolnikih-s-parkinsonovo-boleznijo/parkinsonova-bolezen-parkinsonizem/, kjer boste izvedeli nekaj osnovnih informacij o tej bolezni.

Parkinsonova bolezen povzroči postopno propadanje ter odmiranje živčnih celic, ki proizvajajo dopamin. Gre torej za degenerativno bolezen živčevja, ker imate pomanjkanje dopamina v gibalnem centru možganov. Simptomi, ki spremljajo Parkinsonovo bolezen so tresavica ali tremor (bolezensko tresenje), zmanjšana gibljivost, mišična okorelost oz. okorelost udov, težave pri hoji in ravnotežju, tudi pri požiranju, slabše razumljiv govor, nespečnost, izguba spomina, težave s krvnim tlakom, pretirano znojenje in zaprtost itd. Vse to vpliva na fizično stanje obolelega, prav tako pa ima velik vpliv tudi na njegovo psihično stanje (to stanje se lahko poslabša tudi pri svojcih, saj je potrebno razmisliti o tem, kako spremeniti način življenja, ko bolnik ne bo več mogel biti samostojen). Parkinsonova bolezen resda oteži življenje, a na srečo lahko dandanes z različnimi metodami in pristopi poskrbimo za to, da kar se da podaljšamo pacientovo samostojnost in aktivno življenje.

Prva stvar, ki jo potrebujete, ko zbolite z Parkinsonovo boleznijo je, da morate strogo upoštevati zdravnikova navodila in jemati zdravila, s katerimi boste povečali količino dopamina v gibalnem centru možganov, s čimer lahko kar dobro omilite simptome bolezni. Priskrbite si tudi učinkovitega fizioterapevta, ki bo poskrbel za vas, prav tako pa bo znal svetovati vašim najbližjim, kako vam lahko pomagajo. Parkinsonova bolezen bo namreč povzročila to, da bo vaše gibanje vse bolj okorelo, oteženo in ravno kvalitetna fizioterapija lahko poskrbi za to, da bodo tovrstne težave čim bolj mile in boste vi lahko kolikor toliko samostojni.

Parkinsonova bolezen
Parkinsonova bolezen žal še ni ozdravljiva, res pa je, da bolezen pri vsakem pacientu poteka drugače, zato tudi zdravljenje ne more biti povsem enotno.